P1028 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P1028 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Eren Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Eren Usta
Gösterge panelinde aniden beliren o motor arıza ışığı birçoğumuzun kalbini hafifçe sıkıştırır, değil mi? P1028 kodunu bilgisayara bağlayıp okuduğumda ben de bir an durup düşündüm; zira NOx sensörünün ısıtıcı kontrol devresindeki o sinyal düşüklüğü genelde insanın canını sıkan cinstendir. Egzoz sistemindeki bu hassas parçanın içindeki ısıtıcı Eleman yeterli sıcaklığa ulaşamayınca sistem hemen guard'ını alıyor işte... Yani egzoz gazının içindeki zehirli gazları doğru ölçemeyeceğini anladığı an ECU bu arızayı basıyor.

Sensörün kendi soketini söküp oksitlenme var mı diye bakmak aslında ilk yapılması gereken şey. Kablo demetinde zamanla oluşan o kılcal kırılmalar, şasiye temas eden deformasyonlar sinyalin voltajını pat diye düşürüveriyor... Bazen küçücük bir temassızlık, korozyon yüzünden koca sistemi devre dışı bırakabiliyor işte, insan şaşırıyor.

Peki bu sensör tam olarak nerede duruyor ve neden bu kadar çabuk pes ediyor dersiniz? Isıtıcı rezistansın direnç değerini bir multimetre ile ölçtüğümde o acı gerçekle sıkça karşılaşıyorum; bobin içten kopmuş oluyor çoğu zaman. Yüksek sıcaklığa maruz kalan egzoz hattında her parçanın ömrü maalesef bir yere kadar... Bazen de sorun sadece voltaj düşüklüğünden kaynaklanıyor, röle tarafına göz atmak gerekebilir.

Tesisatı adım adım takip etmek, konnektör uçlarındaki voltajı kontrol etmek gerekir böylesi durumlarda. Kablo pırıl pırıl görünse bile içten kopmuş olabiliyor bazen, hiç belli olmuyor... Doğrudan değişim yapmadan önce sigorta kutusundan sensöre gelen hattın sağlamlığından emin olmak şart. İşi aceleye getirip parçayı hemen değiştirmek cebinize gereksiz bir yük bindirebilir.

Arızayı sildiniz diyelim, birkaç kilometre sonra o ışık tekrar yakacak mı kendisini? Eğer NOx sensörünün gövdesindeki rezistans tamamen yandıysa, o ışık maalesef yüzünüze bakmaya devam eder. Orijinal parça kullanımı bu tip hassas emisyon elemanlarında hayat kurtarır, muadil ürünler genelde ECU ile tam frekansta haberleşemiyor.

Bazen de egzoz sistemindeki ufak bir sızıntı veya kurum birikintisi bile sensörün okumasını yanıltıp devreyi zorlayabiliyor... Sensörü yuvasından itina ile söküp ucundaki kurum yoğunluğuna bakmak, temizlenebilecek durumdaysa nazikçe elden geçirmek bir ihtimal işe yarayabilir. Ama ısıtıcı devrenin kendisi bittiyse, değişim kaçınılmaz bir son olarak karşımızda duruyor.

Geri