P1019 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P1019 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Sami Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Sami Usta
Arabanın gösterge panelinde o sarı motor ışığı birdenbire yanınca insanın içi hafifçe cız ediyor, biliyorum. P1019 kodunu ekranda gördüysen öyle büyük paniklere kapılmana hiç gerek yok. Alt tarafı motorun nefes aldığı kanallarda, yani emme manifoldunun emrinde çalışan küçük bir klapanın keyfi kaçmış demektir.

Sistem diyor ki ben bu alt manifold klapesinin nereye baktığını, açık mı kapalı mı durduğunu tam anlayamıyorum. Sensörden gelen sinyal alt sınırın da altına düşmüş, bir kopukluk var sanki... Hani bazen evdeki kapı sıkışır da aralık kalır ya, tıpkı öyle bir durum. ECU dediğimiz o zeki beyin, parçanın tam nerede durduğunu kestiremeyince hemen bu kodu hafızaya yazıyor.

Motor rölantide çalışırken hafifçe titriyor mu, yoksa bana mı öyle geliyor? Gaz pedalına basıyorsun ama o eski canlılık, o seri ivmelenme sanki biraz geride kalmış gibi. Araç alt devirlerde nazlanabilir, sanki arkadan biri hafifçe çekiyormuşçasına isteksiz hareket edebilir.

Sorunun kaynağını uzakta aramamak lazım çoğunlukla. O bölge zamanla öyle bir kurum bağlar, öyle kirlenir ki... Karbon birikintileri yüzünden mekanik aksam hareket edemez hale gelir. Bazen de sadece o küçük sensörün kablosu temassızlık yapar, soketi gevşer ya da kablo bir yere sürtünüp yıpranır.

Usta dükkanına vardığında hemen "değiştirelim bunu" diyenlere pek kulak asma derim. Önce güzel bir balata spreyi ve temizlik... O kurum kaplamış mekanizmayı bir söküp temizlemek, kurumları arındırmak çoğu zaman mucizeler yaratıyor. İşlem sonrası klapeler pamuk gibi rahatça hareket etmeye başladı mı, sorun da kendi kendine çözülüveriyor.

Kablosudur, soketidir, tesisatıdır... Onları da şöyle bir elden geçirmek, bir temassızlık var mı diye gözle kontrol etmek şart. Eğer temizlik ve kablo kontrolü bir işe yaramadıysa, işte o zaman sensörün kendisi ya da vakum aktüatörü ömrünü tamamlamış olabilir. Küçük bir parça değişimiyle o can sıkıcı ışık söner, araban da yeniden rahat bir nefes alır.

Geri