P0302 Arıza Kodu Motor Teklemesi

P0302 Arıza Kodu Motor Teklemesi

Sami Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Sami Usta
Garajın beton zeminine sızan o hafif yağ kokusu, motor arıza lambasının sarı ama bir o kadar da sinir bozucu parıltısıyla birleştiğinde, sabahın bütün huzurunu o an o kapının önünde bırakıp gidersiniz.

P0302 kodunu ilk ekranda gördüğümde, kaputu kaldırıp metalin soğumasını beklerken kendi kendime mırıldandım; bu makine neden saniyede binlerce kez kusursuz bir uyumla dönerken birden aksamaya başlar?

İkinci silindirin o sessiz isyanı, egzozdan yayılan düzensiz patlamalarla kendini belli ederken, aslında içeride küçük bir kıvılcımın ya da yakıt damlasının eksikliği bütün sistemi diz çöktürmeye yeter.

Buji kablolarının karanlıkta sızdırdığı o kaçak akım, bazen sadece plastik bir yalıtım hatasından ibarettir ama sürücüye hissettirdiği o sarsıntı dünyadaki en büyük güvensizlik krizidir.

Bobin dediğin parça, kalbin ritmini tutan o görünmez marş gibidir; o tek bir silindir ateşlemeyi bıraktığında, motor sanki boğuluyormuş gibi nefes nefese kalır ve siz direksiyon başında o saniyeleri ömrünüzden gidiyormuş gibi yaşarsınız.

Enjektörün püskürttüğü o yakıt damlası olması gereken yerde değilse, silindirin içindeki o muazzam patlama gerçekleşmez ve motor kendi içinde bir denge savaşına tutuşur.

Usta sandalyeyi çekip yaslandığında bana baktı ve dedi ki, bazen en büyük arızalar en küçük kabloların arkasına saklanır; evet, tam olarak bu yüzden o soketleri tek tek söküp bakmak gerekir.

Pistonun o yukarı aşağı deli gibi dansı, o ikinci silindirde kesintiye uğradığında, bütün motor bloğu sanki yerinden çıkacakmış gibi titrer ve insan o an kendi elleriyle bu demir yığınını sökmek ister.

Kompresyon testi cihazının ibresi o düşük basıncı gösterdiğinde, insanın içine oturan o sessiz hayal kırıklığı, subapların ya da segmanların artık yorulduğunun en net ve acımasız itirafıdır.

Bu arızayı ciddiye alıp o kabloları değiştirmek yerine yola devam etmek, kanayan bir parmakla maratona koşmak gibidir; sonuçta o motor ya yatak sarar ya da sizi orta yerde yapayalnız bırakır.

Her şey düzgün görünürken arabanın silkelemesi insanı deli eder; peki ama o an bobini değiştirip sorunun çözüldüğünü gördüğün o derin nefes, bütün o yorgunluğa değmez mi?

Geri