P0056 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P0056 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Olgun Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Olgun Usta
Gösterge panelinde o sarı lamba yandığı an, içerideki huzurun yarısı uçar gider... Hani o direksiyon başında keyifle şarkı dinlerken birden bire can sıkan, bütün neşeni altüst eden o acımasız uyarı ışığı var ya, işte tam da ondan bahsediyorum.

Kaputu kaldırıp bakınca motorun sana sırıtacağını sanıyorsun ama ortada sadece metal yığınları ve kablolar kalıyor. P0056 arıza kodu tam olarak bu çaresizliğin adıdır; ne yapacağını bilemezsin, elini nereye koyacağını şaşırırsın, öylece kalakırsın.

Egzoz gazı devridaim valfi ya da oksijen sensörü derken, işin aslı egzoz sistemindeki ısıtma devresinden başka bir şey değil aslında... O küçük parça bozulduğunda bütün motorun ritmi şaşar, araba adeta sana küser, gaz pedalına bastığında o eski canavar uykudan uyanmak istemez.

Sanayiye gitmeden önce internette sabahlara kadar çözüm aradığını biliyorum, çünkü insan başına gelmeyince anlamıyor bu çilenin boyutunu. Usta "değişecek" der, sen "acaba tamir olur mu" diye düşünürsün; oysa bazen sadece gevşemiş bir soket, paslanmış bir kablo ucu bütün bu kabusun başrol oyuncusudur.

Parayı kolay kazanmıyoruz dostum, her arıza lambası cebimizden çalınan bir umut gibi adeta. Kimisi alt tarafı bir sensör der geçer, kimisi motoru eline alacaksın diye korkutur; ama sen onlara kulak asma, çünkü P0056 kodu öyle kafaya takılacak dünya sonu bir felaket değil.

Belki de sadece sigortası attı, ha? Kim bilir... Bakmak lazım, kurcalamak lazım, korkmamak lazım şu metal yığınından; nihayetinde onu insan yaptı, yine insan çözer.

Geri