P0033 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P0033 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Motor arıza lambası panelde o soğuk turuncu ışığıyla yandığı an, sürücünün kalbine giren o küçük sızıyla mesleğim boyunca yüzlerce kez karşılaştım. Otomobil denen o karmaşık metal ve kablo yığını, bazen tek bir harf ve üç rakamla size dünyayı dar edebilir. P0033 tam olarak böyle bir kod; Turboşarj Bypass Valfi Kontrol Devresi arızası deseler de işin aslı motorun nefes darlığı çekmesidir. Yıllarca gazete sayfalarında otomotiv yazdım, sanayi sitelerinde ustalarla çay içtim; inan olsun, bu kod kadar insanı uykusuz bırakıp sonra "meğer bu kadar basit miymiş" dedirten az arıza gördüm.

Arabanın ciğeri sayılan turbo, gazdan elinizi çektiğiniz an biriken o devasa basıncı bir yere tahliye etmek zorundadır. İşte P0033 tam bu noktada, o tahliyeyi yapan valfin elektrik devresinde ya da mekaniğinde bir kopukluk olduğunu haykırır. Valf açılmazsa ne mi olur? O hapsolan hava geri tepip turbo pervanelerine öyle bir vurur ki... Neyse, hayal bile etmek istemezsiniz. Turbo bypass valfi veya popüler adıyla blow-off devresi işini yapmadığında, araç bir an şahlanır gibi yapıp hemen ardından kendini korumaya alır, adeta "ben yokum" der.

O kaputu açıp körü körüne parça değiştirmeye kalkan modern zaman tamircilerine kalırsa, yarın sabah ilk işiniz sıfır bir turbo siparişi vermek olur. Durun bir dakika, paranızı sokağa saçmayın... İlk bakacağınız yer, valfe giden o incecik kablo demeti ve soket olmalı. Yılların ısı döngüsü, titreşim, nem; o plastiği gevretiyor, kabloyu içten kırıyor. Kaç defa şahit oldum, yüzlerce liralık valf değişimi yerine sadece oksitlenmiş bir soketi temizleyip yola devam eden sürücülere.

Bazen sorun tamamen mekaniktir, valfin içindeki o minik diyafram zamanla aşınır, delinir ya da kurumdan kilitlenir. Kurum diyorum çünkü günümüz yakıt kalitesi ve şehir içi sıkışık trafik, o hassas mekanizmaları adeta bir zift tabakasıyla kaplıyor. Valf sıkışınca beyin (ECU) giden sinyalin geri dönüşünü alamaz, hemen yazar o lanet kodu ekrana. Çok mu zor o parçayı söküp bir balata spreyiyle temizlemek, temizleyip mekanizmanın rahat hareket edip etmediğini elle kontrol etmek? Hiç sanmıyorum.

Hafife almaya gelmez bu arıza, "nasıl olsa araba gidiyor" deyip yola devam ederseniz, o turbonun milini elinize almanız an meselesidir. Birkaç bin liralık bir sensör veya kablo tamiri yüzünden, motor bloğuna kadar uzanan devasa bir faturayla baş başa kalmak ister misiniz? Basınç dalgalanmaları motorun iç dengesini altüst eder, zengin veya fakir karışıma düşürür pistonları. Yani demem o ki, P0033 yandıysa o araba size bir şey anlatmaya çalışıyordur; dinleyin onu.

Sanayiye gittiğinizde ustaya doğrudan "bunun bypass valfi devresine bakacağız" diyebilmek, o ukala tavırları bir anda bıçak gibi keser. Unutmayın, aracın kontrol ünitesi size bir devre arızası işaret ediyorsa, sorun %70 ihtimalle kablajda, %20 ihtimalle valfin kendisinde, %10 ihtimalle de kontrol rölesindedir. Sigorta kutusundaki ilgili sigortayı kontrol etmekle işe başlamak varken, bütün turbo sistemini söktürmek... Büyük hata olur.

Yılların getirdiği bir tecrübeyle söylüyorum; arabanızla aranızda bir bağ kurmazsanız, bu kodlar size her zaman birer kâbus gibi görünür. P0033 bir son değil, sadece bir uyarıdır. Bir multimeter alın, kablo sürekliliğini ölçün ya da güvendiğiniz bir elektrikçiye sadece o devreyi kontrol ettirin. İnanın bana, doğru teşhis her zaman en pahalı parçayı değiştirmekten daha çok rahatlatır insanı.

Geri