P0028 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P0028 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Direksiyonun başına geçip anahtarı çevirdiğinizde o sarı motor arıza lambasının gözünüzün içine baka baka yanması... Hepimizin kalbinde aynı minik sıkışmaya neden olur, değil mi? "Yine ne oldu, acaba büyük bir masraf mı açacak" tedirginliği hemen bünyeyi sarar. İşte tam da bu anlarda bilgisayara bağlandığında karşımıza çıkan P0028 kodu, aslında aracımızın bize fısıldadığı açık bir yardım çağrısıdır. Motorun nefes alıp vermesini sağlayan emme valfi kontrol devresindeki (Bank 2) o minik ritim bozukluğu, çözülmezse keyfimizi kaçırmaya yeter de artar bile.

Gaza bastığınızda o eski şahlanmayı göremiyor, arabanın isteksizce hızlandığını hissediyorsanız yalnız değilsiniz. Çoğu sürücü bu durumu "bugün yakıtı bir garip aldım herhalde" diyerek geçiştirmeye çalışır ancak durum genelde mekanik bir nazlanmadan ibarettir. Valf zamanlamasını ayarlayan selenoiddeki bir tıkanıklık ya da geciken bir yağ değişimi, sistemin dengesini altüst etmeye yeter. Yağ basıncı düşer, valfler zamanında açılmaz ve motor tabiri caizse afallamaya başlar...

Motor yağı sadece parçalar birbirine sürtmesin diye orada durmuyor; modern araçlarda adeta hidrolik bir kan gibi çalışıyor. Sanıyoruz ki herhangi bir yağ işimizi görür, oysa o küçücük VVT selenoid kanalları tortu tuttuğunda bütün sistem kilitlenip kalıyor. Kalitesiz yağ kullanımı veya değişim kilometresini aksatmak, P0028 koduna davetiye çıkarmak demektir. Yağı ve filtreyi tazelemek bazen mucizeler yaratır; bir bakmışsınız o korkutucu arıza lambası kendiliğinden sönüvermiş.

Usta usta gezmeden önce kendi gözümüzle yapabileceğimiz o kadar basit kontroller var ki! Kaputu kaldırıp selenoidin kablo soketlerine şöyle bir bakmak, gevşeklik ya da korozyon var mı diye incelemek bizi ciddi bir işçilik masrafından kurtarabilir. Bazen sadece bir kablonun temassızlığı, bazen de zamanla yıpranan bir soket tırnağı bütün bu patırtıya sebep olur. Kabloyu şöyle bir oynatırsınız, bir temizlik spreyi sıkarsınız ve... Bütün dert biter.

"Ben anlamam, direkt parçayı değiştirelim" mantığı maalesef sanayide en çok cebimizi yakan yaklaşımdır. Hemen VVT selenoidini söküp yenisini takmak yerine, parçaya giden voltajı ölçmek, selenoidin süzgecinde çamurlaşma var mı diye bakmak gerekir. Temizlenebilen bir parçayı çöpe atmak yerine biraz balata spreyi ve sabırla ilk günkü haline getirmek varken neden bütçemizi sarsalım? İşini bilen bir usta zaten parçayı değiştirmeden önce o valfin tıkalı olup olmadığını anlar.

Görmezden gelinen her küçük arıza, ileride önümüze çığ gibi büyüyen devasa faturalar çıkarır. "Aman gidişinde bir şey yok, lamba yansa ne olur" deyip yola devam etmek, silindir kapağına ve subap mekanizmasına yavaş yavaş zarar vermek demektir. Yakıt tüketiminin belirgin şekilde artması da cabası... Aracınız size bir sinyal veriyorsa, onunla inatlaşmak yerine kulak vermek her zaman en karlı yoldur.

Netice itibarıyla P0028 gözünüzü korkutacak, arabayı sattıracak kadar büyük bir felaket senaryosu değildir. Doğru teşhis, kaliteli bir motor yağı ve biraz dikkatle çözülemeyecek hiçbir tarafı yok. Arabalarımız da tıpkı bizler gibi; zamanında bakım ve ilgi gösterdiğimiz sürece bizi yarı yolda bırakmazlar. Yeter ki o sarı lambayı gördüğümüzde paniğe kapılmayalım ve adım adım ne yapmamız gerektiğini bilelim.

Geri