Motor Soğutma Suyu Eksiliyor

Motor Soğutma Suyu Eksiliyor

Aydın Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Aydın Usta
O kaputu açıp genleşme kabındaki çizginin altına inmiş o sıvıyı gördüğünde içini kaplayan o hafif huzursuzluğu çok iyi biliyorum, değil mi? Arabanın altında görünürde tek bir damla bile ıslaklık yokken o pembe ya da yeşil suyun nereye kaybolduğunu anlamaya çalışmak, karanlıkta anahtar aramaya benziyor biraz. Motor Soğutma Suyu Eksiliyor cümlesi zihninde dönüp dururken aslında sistemin kapalı bir devre olduğunu, teorik olarak o suyun hiçbir yere gidemeyeceğini hatırlaman gerek. Buhar olup uçamaz; bir yerden sızıyordur, içeriye kaçıyordur ya da yüksek basınç altında sinsice bir hortum çatlağından dışarı püskürüyordur... Belki de sadece radyatör kapağındaki o küçücük kauçuk conta ömrünü tamamlamıştır ve sen sürüş esnasında bunu fark bile edemiyorsundur.

Silindir kapak contasının hafifçe yanmış olma ihtimali, her sürücünün kâbusudur desem yeridir; zira bu durum suyun doğrudan yanma odasına sızıp egzozdan beyaz duman olarak atılmasına yol açar. Sabahları aracı ilk çalıştırdığında motorun sarsıntılı çalışması, egzozdan tatlımsı bir koku yayılması ve gaza bastığında arkanda beliren o yoğun buhar bulutu... Motor bloğu ile silindir kapağı arasındaki o hassas sızdırmazlık duvarı yıkıldığında, soğutma sıvısı ya pistonların üzerine damlar ya da yağ kanallarına karışır ki yağ çubuğunu çektiğinde gördüğün o tahin kıvamındaki tortu zaten her şeyi açıkça anlatır. Bazen de sorun çok daha basittir, devirdaim pompasının keçesi aşınmıştır ve araç sadece hareket halindeyken, yani sistemde yüksek basınç oluştuğunda su kaçırıyordur.

Termostat kütüğünün plastik aksamındaki o gözle görülmeyen kılcal çatlakları tespit etmek için bazen saatlerce motorun başında beklemen gerekebilir. Sıcak motorun üzerine damlayan antifriz anında buharlaştığı için altında hiçbir zaman ıslaklık göremezsin; geride sadece kurumuş, kireç benzeri renkli bir leke bırakır. Kalorifer radyatörünün delinmiş olma ihtimalini hiç düşündün mü, hani şu kışın içini ısıtan ama kaçırdığında ön camda garip bir buğu yapan ve paspasların altını gizlice ıslatan o küçük parça? Aracının içine sinen o tuhaf, hafif şekerli kokuyu takip edersen seni doğrudan torpidonun altındaki o sinsi sızıntıya götürecektir.

Sadece su ekleyip yola devam etmek, geçici bir illüzyondan başka bir şey değil; o eksilen her zerre, sistemdeki basınç dengesini bozarak seni adım adım büyük bir hararet felaketine doğru sürükler. Antifriz kullanmayı ihmal ettiğinde veya çeşme suyu eklediğinde, motor bloğunun içindeki korozyon sürecini kendi ellerinle başlatmış oluyorsun. Belki bugün değil ama birkaç ay sonra o kireç birikintileri kılcal kanalları tıkayacak, suyun dolaşımını engelleyecek ve en ihtiyaç duyduğun anda seni yolda bırakacak... Basınç testi yaptırmadan, soğutma sistemini tepeden tırnağa kontrol ettirmeden için asla rahat etmemeli; zira ufak bir hortum kelepçesinin gevşemesi bile sana Yepyeni bir motor bloğu maliyeti çıkarabilir.

Geri