Motor Arıza Lambası Hibrit Araçlarda Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Hibrit Araçlarda Neden Yanar?

Eren Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Eren Usta
Vücudumuzun içinde bizim hiç duymadığımız ama kendi kendine sürekli fısıldaşan devasa bir iletişim ağı var. GLP-1 işte bu ağın en nazik, en yavaş konuşan elçilerinden biri aslında... Yani tam adı Glukagon Benzeri Peptid-1 ama isminin bu kadar havalı, bu kadar tıbbi durduğuna bakmayın siz. Bağırsaklarda üretiliyor ve yemek yediğimiz anda sessizce devreye giriyor. Bir nevi içimizdeki fren sistemi diyebilirim ben buna. Lokmalar boğazınızdan aşağı inmeye başladığında, beyninize o sihirli "doydum" mesajını taşıyan kuryedir kendisi. Kurye kapıyı çalar, paketi bırakır; beyniniz de "tamam artık daha fazla yeme" der.

Son zamanlarda herkesin dilinde bir iğne efsanesidir dönüyor, abi ya yemin ediyorum nereye gitsem aynı muhabbet dönüyor. İnsanlar zayıflama iğnesi diye bir şeyden bahsedip duruyor, gözleri parlayarak... İşte bu popüler tedavilerin temelinde yatan sır, laboratuvarda bizim o sessiz kuryenin bir kopyasının üretilmiş olması. Dışarıdan vücuda verilen bu sentetik GLP-1, beyne sanki az önce tıka basa yemek yemişsiniz gibi bir illüzyon yaşatıyor. Beyin kandırılıyor, mide yavaşlıyor, her şey ağır çekime geçiyor. Vallahi billahi mucize gibi geliyor kulağa değil mi? İştahın böyle bıçak gibi kesilmesi, canınızın en sevdiğiniz tatlıyı bile çekmemesi epey enteresan bir deneyim.

Pankreasınızla doğrudan konuşabilen nadir ajanlardan biridir bu hormon aynı zamanda. Kan şekeriniz fırlamaya yeltendiğinde anında insülin üretimini tetikler. Yani şekerinizi düşürmek için insülini dürtükler, hadi mesai başladı der. Şeker hastaları için yıllardır kullanılan bu masum yöntemin kilo verdirici etkisi fark edilince tabii işin rengi tamamen değişti. Midenin boşalma süresini uzatıyor bu tedavi, işin aslı bu. Yediğiniz o küçücük bir porsiyon yemek midenizde daha uzun süre kalıyor, saatlerce oradan ayrılamıyor. Hal böyle olunca da acıkmıyorsunuz. Zaten acıkmadığınız için de yemiyorsunuz...

Her güzel şeyin bir bedeli var hayatta, bunu en çok uzun gazetecilik yıllarımda öğrendim ben. Bu iğneleri böyle çat diye vurup ertesi gün incecik uyanmayı bekleyen çok insan var ama işin aslı pek öyle değil, kazın ayağı öyle yere basmıyor... Mide bulantıları, bazen insanı hayattan bezdiren tatsız sindirim sorunları kapının hemen ardında bekliyor olabilir. Sonuçta vücudun doğal ritmine dışarıdan müdahale ediyorsunuz, ona hiç bilmediği ritimsiz bir şarkıyı zorla söyletiyorsunuz. Kas kaybı tehlikesi de cabası... Eğer düzgün bir beslenme planı yapmazsanız, sadece yağdan değil, o güzelim kaslarınızdan da eriyip gidiyorsunuz. Ne anladım ben öyle zayıflıktan, çökmüş bir yüzden?

Sağdan soldan duyup hemen bir hevesle eczaneye koşmadan önce derin bir nefes alıp bedeninizi dinleyin bence. Bu tarz tedaviler gökten inen bir sihirli değnek değil, sadece zorlu bir yolculukta size eşlik eden biraz huysuz bir yol arkadaşı. Doğru kişiyle, mutlaka bir doktor kontrolünde yola çıkıldığında harikalar yaratıyor, inkar edemem hakkını yiyemem... Sadece kendinize dürüst olun, gerçekten böyle köklü bir müdahaleye hazır mısınız diye bir sorun kendinize. Bazen çözüm dışarıdan gelen sentetik bir damlada değil, tabaktaki o son dilimi bırakabilme iradesindedir belki de... Kim bilir.

Geri