Hyundai P0016 Arıza Kodu

Hyundai P0016 Arıza Kodu

Mehmet Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mehmet Usta
Yıllarını yollarda ve haber odalarında geçirmiş bir gazeteci olarak, kaputun altında dönen o gizli dolapları iyi bilirim; bazı arızalar vardır ki motoru suskunluğa gömer, P0016 da tam olarak o sinsi sancılardan biridir.

Sensörler bazen yalan söyler sandınız değil mi, oysa motor beyni ECU, krank mili ile eksantrik milinin dakikalar süren o muazzam uyumunu saniyenin binde biri hassasiyetle tartar ve bu kod düştüğünde o senkronizasyon yerle bir olmuştur artık.

Triger zinciri esnemeye başladığında, o metal yorgunluğu sadece bir ses çıkarmaz, zamanlamayı da sinsice kaydırır; yani motorunuz artık kendi kalbine yabancı bir ritimle atmaya başlar.

Garajdaki ustaların elleri yağ içinde kalıp o plastik kapakları sökerken homurdanması boşuna değil; bu iş öyle uzaktan kumandayla ya da sadece cihaz bağlayıp silmekle çözülecek türden bir hafıza hatası asla değildir.

Gözlerimi kapatıp marşa bastığımda motorun o sarsıntılı uyanışını hissettiğim o anı unutmuyorum; o an içimden bir ses, "burada mekanik bir hırsızlık var" diye fısıldamıştı ki haklı da çıkmıştım.

Eksantrik milinin konum sensörü ya da o milin üzerindeki minik mıknatıs kirlendiğinde, beyin gözüne mil çekilmiş gibi körleşir ve motor kendi zamanını şaşırarak şaşkın bir rölantide boğulmaya başlar.

Kimisi yağı zamanında değiştirmediği için bu belayı çağırır başkasına, kimisi ise ucuz parça hırsıyla...

Yağ basıncının o hidrolik gergileri yeterince şişiremediği her saniye, zincir biraz daha boşluk yapar ve P0016 kodu ekranınızda belirdiği an aslında motor size "ben yoruldum" demenin en teknik yolunu seçmiştir.

Direksiyonun başına geçip gaza bastığınızda o eski keskinliği bulamıyorsanız, motorun nefesi kesiliyorsa, sakın üç beş kuruşluk sensörü değiştirip geçiştirmeyin; çünkü mesele sensörde değil, o milin hizasındaki derin ve sinsi kaymadadır.

Geri