Fiat Fren Hidroliği Sorunları

Fiat Fren Hidroliği Sorunları

Mehmet Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mehmet Usta
Yıllardır yollarda sayısız araç kullandım, onlarca farklı arıza hikayesi dinledim ama fren konusuna gelince akan sular durur. Fiat marka araçlarda, özellikle belli bir kilometreyi devirmiş modellerde fren hidroliği meselesi genelde en son akla gelen ama en çabuk masraf açan detaydır.

Hidrolik dediğin sıvı zamanla nem kapar, yapısı bozulur; bunu fark etmezsin bile. Fren pedalına bastığında o ilk yumuşaklığı ya da aksine taş gibi sertleşmeyi hissediyorsan, sistem alarm veriyor demektir.

Servise gitmeden önce sürücünün kendi arabasını dinlemesi şarttır, çünkü direksiyon başındaki insan arabanın sesinden ve pedalın tepkisinden ne olduğunu en iyi anlayan kişidir.

Kimse fren hidroliğini periyodik bakım listesinin en başına yazmaz, oysa fren hidroliği değişimi hayati önem taşır; yani bütçeden önce can güvenliğini düşünmek gerekir.

Sıvının kaynama noktası düştükçe, uzun yokuş aşağı inişlerde frenlerin tutmadığını o anki korkuyla ancak anlarsın...

Aslında her şey pedalsız bir dünyada ne kadar savunmasız olduğumuzu anlamakla başlar, bazen küçük bir bakım atlandığında büyük kazalara davetiye çıkarılır.

Dot 4 ya da Dot 5.1 koymuşsun çok da önemli değil, önemli olan o kabın içindeki yağın özelliğini yitirip yitirmediğidir.

Sanayide ustaya "hidrolik eksiltiyor" dediğinde direkt balatalara bakarlar ama asıl kaçak merkezlerde veya hortumlarda olabilir.

Sorunun kaynağını bulmak sabır ister, rastgele parça değiştirmek ise sadece cebini yakar.

Fiat'ın hidrolik sistemi hassastır, kalitesiz yağ eklediğinde fren ana merkezinin anında bozulduğunu kaç kez gördüm...

Yani paraya kıyıp orijinal hidrolik kullanmak en doğrusudur, ucuz malın ilk başta yüz güldürüp sonra başa bela açtığı da bir gerçektir.

Fren pedalının altındaki o garip boşluk hissi var ya, işte o tehlikenin habercisidir, sakın kulak ardı etme.

Geri