DPF Arıza Lambası ve AdBlue Lambası Birlikte Yanıyor

DPF Arıza Lambası ve AdBlue Lambası Birlikte Yanıyor

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Gösterge panelinde o iki uyarı ışığı birden yanınca insanın içi bir tuhaf oluyor işte... Yılların gazetecisiyim, kaç tane modern dizel aracın testini yaptım, kaç tane yolda kalma hikayesi dinledim; ama o turuncu lambaların buluşması her seferinde şoföre daralmanın en alasını yaşatır.

Dizel motorlu aracın beyni seninle adeta Türkçe konuşuyor aslında ama biz anlamak istemiyoruz. Kurum filtresi yani DPF dolmuş, üstüne bir de AdBlue sistemi isyan bayrağını çekmiş... İkisi aynı anda yanıyorsa orada mekanik bir inatlaşma var demektir.

Sürekli şehir içinde, stop et kalk yürü trafiğinde kullandıysan o motoru, egzoz manifoldu ne yapsın? Nefessiz kalıyor zavallı... İçeride biriken o zehirli kurumlar dışarı atılamıyor, atılamayınca da sensörler çığlığı basıyor.

AdBlue sıvısı bitti mi zannediyorsun yoksa sistemin pompası mı tıkanıp kaldı? Kristalleşme denen o lanet şey enjektörleri pert ediyor bazen, kimse de bunu size ilk bakımda anlatmıyor... Sonra yolun ortasında "motor çalışmayacak" uyarısıyla kalıyorsun öylece.

Bu ikisi birbirine göbekten bağlı çünkü biri yanınca diğeri de tetikleniyor otomatik olarak. Kurum yakma yani rejenerasyon yapabilmek için egzoz sıcaklığının belli bir seviyeye çıkması şart, ama AdBlue dozajı bozulunca o ısı dengesi de darmadağın oluyor.

Sanayiye çekiyorsun arabayı, usta cihaza bağlıyor ve ellerini havaya kaldırıp "abi bunlar narin motorlar" diyor. Narin falan değil, biz mazotun kalitesine dikkat etmiyoruz, en ucuzunu alıp sonra Alman mühendisliğine laf ediyoruz... Haklı mıyım sence de?

Kimi usta hemen iptal edelim diyor, yazılımı söküp atalım, bir daha bu dertle uğraşmazsın falan... Yapma, sakın ha! O egzozdan çıkan o zehirli dumanı soluyan senin çocuğun, benim mahallemdeki esnaf... Kısa vadeli ucuzluk uzun vadede ciğerimizi söküyor.

Düzenli olarak yüksek devirde, otobanda şöyle bir otuz kırk kilometre basmak lazım bazen makineye. Kendi kendine temizlesin o konvektör, atsın üstündeki ölü toprağını... Yoksa o sensörlerin parası cebini yakar, benden söylemesi.

Geri