Çıkma Kablo Tesisatı Alınır mı?

Çıkma Kablo Tesisatı Alınır mı?

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Yıllar önce o eski gazete binasının bodrum katında bulduğum hurda kablo yığınını hatırlıyorum da, insan bazı şeylerin değerini ancak tozun altından çıkarınca anlıyor.

Bir binanın kalbi sayılan o karmaşık kablo ağını söküp almak dışarıdan bakıldığında sadece bir amelelik gibi görünür ama aslında ciddi bir sabır işidir.

Kullanılmış bir elektrik tesisatını yerinden söküp tekrar ekonomiye kazandırmak mantıklı mı peki, yoksa sadece başa bela mı açar?

Eski binalardan sökülen o bakır damarlı kabloları eline aldığında metalin kalitesini o ağırlıktan ve esneklikten hemen anlarsın zaten.

Piyasada sıfır malzemenin fiyatı el yakarken, ikinci el tesisat malzemelerine yönelmek insana mantıklı bir çıkış yolu gibi görünmüyor değil...

Tabii her sökülen kablo da peynir ekmek gibi satılmıyor; yalıtımı yanmış, içindeki bakırı kararmış bir tesisat parçasını kim n'apsın Allah aşkına?

Zamanında o duvarların içinden geçen akımı taşıyan hatlar, doğru ellerde sökülürse mimari birer hazineye dönüşebilir.

Eski gazetecilik günlerimden kalan bir alışkanlıkla her malzemenin arkasındaki hikayeyi ararım ben, bu kablolar da kim bilir hangi eski dükkanın ya da evin elektriğini taşıdı.

Ekonomik olarak sıfırına göre çok daha ucuza mal olur ama işçilik maliyeti ve güvenlik riski hesaba katıldığında bazen astarı yüzünden pahalıya gelebiliyor.

Kablo tesisatı alırken sadece ucuzuna kaçmak büyük bir kumar oynamaktır, hele ki işin içinde gizli deformasyonlar varsa vay haline...

Kimi usta "aman abiciğim sakın yaklaşma bunlara" derken, kimi hurdacı da "bakırın kilogramı şu kadar, kaçırma" diye gözünün içine bakar.

Güvenlikten ödün vermeden bu işi kıvırmak istiyorsan, sökülecek malzemenin geçmişini ve nerede kullanıldığını çok iyi bilmek zorundasın.

Yılların kurdu olmuş elektrikçiler atıl kabloların yalıtım kalitesine şöyle bir bakar ve o malzemenin iş yapıp yapmayacağını tek hamlede anlar.

Kimi zaman sıfır alacak bütçe olmadığından bu ikinci el yollar hayat kurtarır, kimi zaman da insan parasını sokağa attığıyla kalır.

Kablo tesisatı almak öyle koltuğa yaslanıp internetten sipariş vermeye benzemez; gidip yerinde göreceksin, kabloyu büküp direncini hissedeceksin...

Geri