C0021 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

C0021 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Sami Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Sami Usta
Fren pedalına bastığınız an araç hafızasında beliren C0021 kodu, doğrudan fren hidrolik basınç sensöründeki bir veri uyumsuzluğuna işaret eder. Sistem, güvenlik protokolü gereği basınç değerlerini milisaniyeler içinde çapraz sorguya tutar ve sapma algıladığı an sinyali keser. Sensor hattındaki Voltaj dalgalanmaları veya doğrudan sensör iç yapısındaki aşınma... Sebebi nerede arayacağınızı bilmezseniz, tüm fren hidrolik ünitesini boşuna değiştirebilirsiniz.

Sürücü güvenliğini tek bir hatta bağlayan bu yapı arızalandığında, ABS ve ESP sistemleri anında devre dışı kalır. Hidrolik basıncın mekanik olarak üretilmesi ile elektronik olarak okunması arasındaki o ince dengesizliktir aslında bütün mesele. Kademe kademe kontrol etmek şart; önce tesisat soketleri, ardından sensör direnç değerleri. Çoğu zaman küçük bir korozyon bile ECU'nun kafasını karıştırmaya yeter.

Sistemde bir basınç kaçağı mı var, yoksa elektronik bir algılama hatası mı? Teşhis cihazına bağladığınızda gördüğünüz canlı veri akışında basınç değerinin pedal boşluğuna verdiği tepkiyi anlık takip etmelisiniz. Pedal sabit dururken değer sıçrama yapıyorsa, kablo demetinde bir şasi teması aramak son derece akıllıca bir adım olur. Şüphenizi tek bir noktaya odaklamadan, adım adım ilerleyin.

Tesisat bütünlüğünden emin olduktan sonra sensörü doğrudan değiştirmek en kestirme ve güvenli çözümdür. Güvenlik ekipmanlarında onarım denemeleri yapmak, sürüş esnasında telafisi imkansız riskler doğurur. Doğru kalibre edilmiş yeni bir parçanın sisteme tanıtılması... Sonrasında arıza kodunu silip kapsamlı bir yol testi gerçekleştirmek, yapılan işin sağlamlığını kesin olarak tesciller.

Geri