B0074 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Ayhan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Ayhan Usta

Geçen hafta garajdaki o soğuk betona çömelmiş, elimde multimetreyle direksiyon kolonunun altındaki kablo demetini kurcalarken buldum kendimi; çünkü gösterge panelindeki o sarı lamba artık can sıkmaya başlamıştı.

Sistem hafızasındaki B0074 kodu aslında emniyet kemeri ön gergi mekanizmasının sol tarafındaki direnç sapmasından başka bir şey değil, yani beyin anlık olarak orada elektriksel bir kopukluk ya da şaseye temas sezdi.

Aslında bu hatayı okumak demek, aracın can damarlarından biri olan SRS beyninin sol taraftaki patlatma kapsülüyle olan iletişiminde küçük bir çatırtı yakalaması demek... Tıpkı eski bir radyonun cızırtılı frekansı gibi.

Koltuk altındaki sarı konnektörü sökerken ne kadar dikkatli davranmak gerektiğini o acı tecrübelerle öğrendim, çünkü bir miligramlık oksitlenme bile voltaj değerini anında alt üst edebiliyor.

Multimetrenin ekranındaki rakamlar yavaşça iki nokta ikiyi gösterdiğinde içim rahatladı, demek ki sargı yayı sağlamdı ve sorun tamamen soket yuvasındaki o minik gevşeklikten ibaretti.

Acaba diyorum, bu hassas soketleri tasarlayan mühendisler hiç mi düşünmedi bu araçların yollardaki o sürekli sarsıntıyla saniyede binlerce kez sarsılacağını...

Kontak spreyini dikkatle sıktıktan sonra soketi yerine oturtup o "tık" sesini duymak, bana gazete arşivlerinde kaybolduğum o eski günlerdeki bulmaca çözme hissini yeniden yaşattı.

Eğer sizin de başınıza böyle bir iş gelirse sakın akü kutup başını sökmeden o kablolara dokunmayın, yoksa airbag beynini kitlemek an meselesi olur ve masraf katlanır gider.

Hafızayı OBD cihazıyla sıfırlayıp kontağı tekrar çevirdiğimde o inatçı ikaz lambasının söndüğünü görmek, modern otomobillerin ruhunu anlamanın aslında ne kadar sabır gerektirdiğini bir kez daha fısıldadı kulağıma.

Geri