Volkswagen Amortisör Arızaları

Volkswagen Amortisör Arızaları

Osman Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Osman Usta
Yıllardır yollarda binlerce kilometre devirmiş bir otomobil gazetecisi olarak söylüyorum, Alman mühendisliği dediğimiz o meşhur kavram bazen Türk asfaltının sert gerçekleri karşısında maalesef havlu atabiliyor.

Golf’ünden Passat’ına kadar markanın hangi modeline binerseniz binin, alt takımdan gelen o hafif ama sinir bozucu tıkırtılar aslında size çok şey anlatıyor da biz çoğunlukla müzik açıp duymazlıktan geliyoruz.

Hani şu kasislerden geçerken arabanın altından gelen "küt" sesi var ya, işte o ses amortisörün artık "ben yoruldum hayat" demesinin, patlamasının ya da görevini yapamaz hale gelmesinin en net feryadıdır.

Asfaltın o çirkin yüzüyle ilk teması kuran parçalar patladığında, yolda süzülen o tok Alman hissi birdenbire yerini sallanan bir kayık konforuna bırakıveriyor ki bu da sürüş zevkini resmen sıfırlıyor.

Peki bu parça neden bu kadar çabuk pes ediyor derseniz, cevabı çok basiti aslında; çünkü ülkemizin yolları sabır testinden farksız, her çukur o milimetrik hidrolik basıncına adeta bir darbe indiriyor.

Orijinal parça mı yoksa yan sanayi mi taktırmalı sorusu tam burada kafanızı kurcalayacak, bence bütçeyi zorlasa bile Alman'a Alman'ın kendi ilacını vermek, yani orijinalden şaşmamak en mantıklı yol.

Amortisör patlak ya da kaçak yapmaya başladığında bunu direksiyondaki boşluktan veya fren mesafesinin uzamasından hemen anlamanız gerekir, yoksa virajda arabanın arkasının kayması işten bile değil.

Servise gittiğinizde usta size "değişmesi lazım" dediğinde iç çekeceksiniz biliyorum, ama inanın o masraftan kaçmak ileride çok daha büyük süspansiyon ve rot başı masrafları olarak kapınızı çalacak.

Kısacası, Volkswagen’in o büyüleyici yol tutuşuna hayranlıkla biniyorsak, altındaki bu sessiz kahramanların bakımını da zamanında yapmak boynumuzun borcu, yoksa yollar bizim için eziyete dönüşür.

Geri