U0097 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

U0097 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Mehmet Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mehmet Usta
Kombinin ekranında birden o yabancı yazı beliriverdiğinde içindeki o tanıdık sıkıntıyı gayet iyi biliyorum, insan bi duraksıyor öylece... U0097 arıza kodu tam olarak böyle bir şey işte, durduk yere keyif kaçıran ama aslında arkasında minik bir sebep barındıran o sinir bozucu elektronik naz kaprisi.

Yılların gazeteciliğinde ne arızalar ne teknik masallar dinledim, inanın bu kod da onlardan pek farklı değil; cihazın beyni dış dünya ile iletişimi kaybettiğinde ya da kartlar arasında ufak bir anlaşmazlık çıktığında hemen bu uyarıyı fırlatıyor ortaya.

Aslında makine kendi dilinde "bana biraz zaman tanıyın, kafam karıştı" demeye çalışıyor ama biz hemen en kötüsünü düşünüp kombi servisini arıyoruz koşa koşa... Belki de sadece elektriksel bir dalgalanma ya da soketlerin yerinden oynaması bütün mesele, kim bilir?

Şimdi cihazın fişini çekip bi beş dakika beklemek gerek, hani insan bi kafasını dinlemek ister ya yorucu bir günden sonra, ha işte tam da öyle bir resetleme merasimi bu.

Eğer bu minik mola bile işe yaramadıysa, anakart üzerindeki o minicik bağlantı kablolarının tozunu almak veya oksitlenip oksitlenmediğine bakmak lazım; tabii eliniz bu işlere yatkın değilse hiç kurcalamayın derim ben, sonu pahalıya patlamasın.

Tüm bu zahmetli yollara sapmadan önce evdeki voltajın kararlı olup olmadığını kontrol etmek hayat kurtarabilir, çünkü hassas kombi kartları dalgalanan elektriğe hiç ama hiç gelemez... Elektronik dediğin narin şeydir, ne aşırı sevgiyi sever ne de düzensiz akımı.

Usta çağırmak her zaman en kolayı gibi görünür lakin bazen parmağınızı bile kıpırdatmadan çözebileceğiniz ufak detaylar gözünüzden kaçar, işte insan olmanın en güzel yanı da bu zaten; denemek, yanılmak ve sonunda o çözüme ulaşmanın verdiği tatlı huzuru tatmak.

Geri