U0024 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

U0024 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Eren Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Eren Usta
Arabanın gösterge panelinde aniden beliren o gizemli ışıklar insanı bir anda buz kestirir; hele ki teşhis cihazını bağlayıp "U0024" kodunu gördüğünüzde ne yapacağınızı bilemeyebilirsin. Bu kod, aracın beyni ile diğer elektronik modülleri arasındaki o sessiz ama hayati iletişimin bir yerlerde tıkandığını söyler. Hani bazen kalabalık bir odada herkes aynı anda konuşur da kimse kimseyi anlamaz ya... İşte arabanızın veri hattı olan CAN bus sisteminde tam olarak bu kargaşa yaşanıyor.

Sistemdeki voltaj dalgalanmaları veya gevşek bir soket yüzünden ana kontrol ünitesi diğer organlardan haber alamaz hale gelir. Aslında motorun mekanik kısmında tıkır tıkır çalışan bir şeyler vardır ama elektronik taraf "ben iletişim kuramıyorum" diye feryat eder. Kablo demetlerinde zamanla oluşan oksitlenme, minik bir kemirgenin bıraktığı diş izleri ya da bagajda su alan bir modül... Sebebi bulmak bazen samanlıkta iğne aramaya benzer.

Akü voltajını ölçmekle işe başlamak her zaman en mantıklı adımdır, çünkü zayıflamış bir akü elektronik sensörlerin kafasını karıştırmakta birebirdir. Şarj dinamosu düzgün çalışmıyorsa veya akü kutup başlarında hafif bir gevşeklik varsa, kontrol üniteleri saçma sapan hata kodları fırlatmaya başlar. Bazen sadece aküyü kutup başından söküp On dakika beklemek bile hafızayı temizleyip geçici bir iletişim kopukluğunu çözebilir. Denemekten ne çıkar ki...

Sensör soketlerini tek tek söküp temas temizleyici spreyle yıkamak, tamircilerin en çok başvurduğu ama sürücülerin genelde atladığı harika bir yöntemdir. Özellikle tekerlek hız sensörleri veya şanzıman kontrol modülü gibi dış etkenlere açık noktalardaki nem, veri akışını doğrudan keser. O minik plastik tırnağı kırılmadan çıkarıp içeriye şöyle bir bakmak, yeşermiş oksit tabakasını görmek bazen binlerce liralık parça değişiminin önüne geçer.

Sorunun kaynağını bulamadıysanız ve araç kendini koruma moduna alıp çekişten düştüyse, işi uzmanına ve bir osiloskop cihazına bırakma zamanı gelmiş demektir. Çünkü CAN bus hatlarındaki yüksek ve düşük voltaj sinyallerini çıplak gözle veya basit bir avometreyle yakalamak imkansızdır. Bir kablonun içten kopuk olması ya da direnç değerinin değişmesi, dışarıdan bakıldığında sapasağlam görünen bir kablo demetinin içinde gizlenebilir.

Elektronik arızalarda aceleci davranıp hemen en pahalı modülü değiştirmeye kalkmak cebinize düşmanlıktan başka bir şey değildir. U0024 gibi iletişim kodları genelde beynin kendisinden ziyade, beynin giden yoldaki bir taş yüzünden takılmasından kaynaklanır. Sakin kalıp basit ihtimalleri elleyerek ilerlemek, tesisatı adım adım izlemek sizi her zaman en doğru ve en ucuz çözüme götürür.

Geri