U0016 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

U0016 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Aydın Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Aydın Usta
Geçen yaz, hani şu sıcakların insanı nefessiz bıraktığı temmuz ayında, televizyon karşısında saatlerce pineklemiştim. Kalktığımda sağ baldırımda öyle tuhaf, böyle tatlı sert bir sızı vardı ki, hani kramp girer de tam geçmez ya, aynen öyle. Spor da yapmamıştım halbuki, durup dururken nereden çıktı bu sızı şimdi? İnsan konduramıyor kendine, alt tarafı bir kas ağrısı deyip geçiştiriyor işte. Ama o ağrı ertesi gün geçmedi, aksine oraya yerleşti, resmen kök saldı bacağımda.

Bacağımı şöyle bir ellediğimde fark ettim o tuhaf sıcaklığı; sanki içeride küçük bir ocak yanıyordu. Sol bacağım buz gibiyken, sağ taraf resmen alev alev, bildiğin hamam gibiydi. Dokununca canım öyle bir yandı ki, vallahi billahi gözümden bir damla yaş geldi gelecekti. Deri de bir acayip gerilmişti, hani parmağınla bastırırsın da o iz hemen geçmez ya... Meğer o pıhtı denen illet, orada kendine yer beğenmiş, kanın yolunu tıkamış bile.

İşin rengi sonradan iyice değişti tabii, o kızarıklığı görünce dedim ki kendi kendime, "Oğlum burada normal olmayan bir şeyler dönüyor." Bacağım bildiğin morla pembe arası, çürük gibi ama darbe almamış, çok acayip bir renge bürünmüştü. Aynada bakıyorum, iki bacak arasında dağlar kadar fark var, biri incecik diğeri resmen şişmiş, ödem yapmış. Damarlarım da cildin altından "ben buradayım" diye bağırıyordu resmen, öyle belirgin, öyle dışarı fırlamış gibiydiler ki...

Şimdi insan düşünüyor, yahu durup dururken bir insan neden pıhtı atar ki bacağına? Aslında o kadar çok sebebi var ki; saatlerce hareketsiz kalmak, uçak yolculukları, sigara, ne bileyim genetik yatkınlık... Vücut bir yerde sinyal veriyor işte, "Bak dostum, içeride işler kesat, bir kontrol et" diyor. Biz ne yapıyoruz? Genelde bir ağrı kesici yutup koltuğa geri uzanıyoruz, en büyük hatayı da orada yapıyoruz zaten.

Lafı uzatmayayım, eğer sizde de böyle geçmeyen, durduk yere başlayan bir bacak şişliği veya tarifi zor bir sıcaklık hissi varsa... Hiç ama hiç hafife almayın, hani derler ya şakaya gelmez diye, aynen öyle bir durum bu. Bir doktora görünmekten, bir ultrason çektirmekten zarar gelmez, inan olsun hayat kurtarır. Benimki ucuz atlatılmış bir hikaye oldu neyse ki, darısı tüm erken fark edenlerin başına diyelim.

Geri