P1027 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P1027 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Gösterge panelinde aniden beliren o motor arıza ışığı... İnsanın canını sıkan, tam da yola çıkacakken iştahını kaçıran o sinsi sarı ışık. Bilgisayara bağladığınızda karşınızda P1027 kodunu görüyorsanız, sistem size yakıt basınç regülatörünün veya sensörünün sınırların dışına çıktığını fısıldıyor demektir. Yıllardır sanayide, garajlarda kaç tane araç sahibi gördüm bu kodu okuyunca kafası karışan. Aslında arabanız size açıkça diyor ki, çarkın dişlilerine doğru miktarda yakıt gitmiyor, bir şeyler tıkandı ya da aktarmada bir aksaklık var.

Gaza basıyorsunuz ama araba o eski seriliğinde tepki vermiyor mu? Hatta bazen hızlanmaya çalışırken arkadan biri tutuyormuş gibi bir silkeleme mi yapışıyor yaka? P1027 tam da bu hissin teknik karşılığı işte. Depodan gelen yakıtın yüksek basınç hattına ulaşırken yaşadığı o ritim bozukluğu, motorun nefesini kesiyor. Bazen sadece rölantide çalışırken bile hissedersiniz o hafif titremeyi, sanki araç kendi kendine karar veremiyormuş gibi...

Geçenlerde bir dostumun aracında yine çıktı bu meret. İlk iş depodan motora giden hat üzerindeki yakıt filtresine baktık elbette. Birçok sürücü bunu es geçer, "daha yeni değiştirdim" der geçer ama Türkiye şartlarında aldığımız yakıtların kalitesi bazen tek depoda bile filtreyi doldurabiliyor. Tıkalı bir filtre, pompanın zorlanmasına ve basıncın düşmesine sebep olur; sistem de hemen bu kodu çakar. Sadece filtreyi tazelemek bile bazen yüzlerce liralık parça değişiminin önüne geçiveriyor.

Sensörün kendisinde ya da kablo demetinde bir temassızlık olma ihtimalini hiç düşündünüz mü? Makineye bağlayıp parçayı değiştirmeden önce, o sensörün soketini bir söküp bakmak lazım. Zamanla oksitlenen, yağlanan ya da gevşeyen bir soket yüzünden beyin yanlış voltaj okur ve siz boşu boşuna sağlam parçayı çöpe atarsınız. Kablo tesisatını elimle şöyle bir yoklamadan, konnektörü temizlemeden asla hüküm vermem. Bazen çözüm, sadece bir sprey sıkıp soketi yerine tam oturtmaktan ibarettir...

Peki ya yüksek basınç pompası arızalıysa? İş işte o zaman biraz daha derine iniyor. Yakıt rayındaki basınç istenen seviyeye bir türlü ulaşamıyorsa, regülatör ne yapsın? Pompa mekanik olarak aşınmışsa, beyne "ben üzerime düşeni yapıyorum ama basınç yetmiyor" mesajı gider. Sanayide hemen "pompa değişecek" diyen ustalara biraz temkinli yaklaşın derim, önce pompa basınç değerlerinin manometreyle canlı olarak ölçülmesi şart.

Tamirciye gitmeden önce kendinize şu soruyu sorun: Bu sorun hep mi var, yoksa sadece araç ısınınca mı ortaya çıkıyor? Sıcaklıkla ortaya çıkan arızalar genellikle elektronik komponentlerin, yani sensörün kendisinin sıcaktan etkilenip saçmalamasıyla alakalıdır. Soğukken yapıp ısınınca geçen durumlar ise genelde mekanik sıkışmalar veya yakıt sistemindeki hava sızıntılarıyla ilgilidir. Bu detayları ustaya anlatabilirseniz, teşhis süresini yarı yarıya düşürürsünüz.

Arızayı sildikten iki gün sonra ışık tekrar yanıyorsa, kesinlikle sorunun kaynağını bulamamışsınız demektir. Kod silmek arızayı tamir etmez, sadece gözünüzü kapatır. P1027'yi hafızadan kazımak kolay, önemli olan motorun o ideal hava-yakıt karışımını yeniden bulmasını sağlamak. Aracınızı bu şekilde uzun süre kullanmak, uzun vadede enjektörlere ve hatta katalitik konvertöre bile zarar verebilir, benden söylemesi.

Geri