P0720 Arıza Kodu Vites Sorunu

P0720 Arıza Kodu Vites Sorunu

Emre Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Emre Usta
P0720 arıza kodu ile ilk karşılaştığımda aslında her şey o sabah işe yetişmeye çalışırken yolda kaldığım o sinir bozucu anla başladı. Gösterge panelinde yanıp sönen o lamba bana sanki arabanın sinir sisteminde bir şeylerin koptuğunu fısıldıyordu ama tam olarak ne olduğunu çözememiştim. Şanzıman çıkış hızı sensörünün arızalandığını öğrendiğimde işin aslı rahat bir nefes aldım çünkü motoru elime aldım sanmıştım.

Çıkış hızı sensörünün tam olarak ne işe yaradığını düşündüm de aslında şanzımanın beynine aracın ne kadar hızlı gittiğini söyleyen minicik ama hayati bir göz gibi çalışıyor. Bu minik parça bozulduğunda beyin adeta kör oluyor, vites geçişleri bir kafası karışık insan gibi anlamsız anlarda değişiyor ya da araba bir türlü vites büyütmek istemiyor. Kim derdi ki bu kadar küçük bir elektronik zımbırtı bütün sürüş keyfini altüst edebilir...

Aracın hızı ile tekerleklerin dönüş hızı arasındaki o hassas dengeyi sağlayan bu sensör sinyal göndermeyi bıraktığında şanzıman kendini güvenli mod dediğimiz o hantal duruma alıveriyor. Hani şu gaza basarsın ama araba sanki arkasından çekiliyormuş gibi ağır hareket eder ya, işte tam olarak o can sıkıcı durumdan bahsediyorum. Zaten bu arıza kodu ekrana düştüğünde arabanın vites değiştirirken verdiği o sert silkeleme hissi insana adeta "beni hemen tamir ettir" diye bağırdığını açıkça gösteriyor.

Öyle hemen panik yapıp sanayideki ustaların eline düşmeden önce aslında bu hatanın kablo temassızlığından bile kaynaklanabileceğini unutmamak gerekiyor. Bazen sadece soketin oksitlenmesi veya kablonun aşınması yüzünden sensör çalışmıyor ki bu da masrafsız bir şekilde sadece temizlikle çözülebilecek basit bir detay aslında. Yani her P0720 kodu gördüğümüzde şanzımanı komple indireceğiz diye bir kural yok, biraz dikkat ve doğru teşhis insanı binlerce lira masraftan kurtarabiliyor.

Peki bu sensör tamamen bozulduysa ne yapmak lazım, tabiki orijinal parça ile değiştirmekten başka güvenli bir çıkış yolu maalesef bulunmuyor. Yan sanayi ürünlerin bu hassas elektronik sistemlerde ne kadar çabuk pes ettiğini daha önceki tecrübelerimden çok iyi biliyorum çünkü ucuz olsun derken insan daha büyük masraflarla tekrar karşı karşıya kalabiliyor. Değişim işlemi bittikten sonra arıza hafızasını sildirip yola çıktığımda o eski akıcı vites geçişlerini hissetmek adeta yeniden araba sahibi olmuşum gibi bir ferahlık vermmişti bana.

Geri