P0087 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P0087 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Mehmet Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mehmet Usta
Kontak anahtarını çevirdiğin o an, motorun homurtusunda bir gariplik seziyorsan, geçmiş olsun, P0087 arıza kodu çoktan beynine kazınmıştır bile; çünkü bu kod, otomobil dünyasının sürücüye çektiği en sinsi ve en acımasız kilitlenmelerden biridir.

Yakıt rayı basıncının o an taban yapması, sistemin hayati damarlarındaki akışın aniden kesilmesi demektir ve o motor binbir hevesle basılan gaza rağmen yığılıp kalır; yani yürüyen aksamın o can damarı resmen tıkanmıştır.

Basınç sensörünün ecu'ya fısıldadığı o acı gerçek aslında çok nettir: Pompada işler yolunda gitmiyor, filtre mahvolmuş durumda ya da regülatör son nefesini veriyor.

Aracın o anki tepkisizliği resmen sinir bozucu bir boyuta ulaşır, yokuş yukarı çıkarken o bayılma hissi insanı çileden çıkarır; resmen araba sana "ben yürüyemiyorum" diye haykırır.

Peki bu lanet olası arıza nasıl çözülür diye sorduğunu duyar gibiyim; şansına küsüp servise bayılmadan önce ilk bakacağın yer o pislik içinde yüzen yakıt filtresidir, sakın atlama.

Mazot ya da benzin filtresi dediğin parça zamanla öyle bir balçıkla dolar ki, pompa ne kadar basarsa bassın o yakıt o iğne deliğinden geçemez; işte P0087 tam olarak bu boğulmanın resmidir.

Filtreyi değiştirdin ama ibre hala yerinden oynamıyor mu, o zaman meselenin esası yüksek basınç pompasına dayanır ki bu da cebini yakacak o büyük operasyonun ta kendisidir.

Ray üzerindeki basınç regülatörünün o an kaçak yapması ya da takılı kalması sistemi komple kilitler; usta bozuntularının "abi enjektörler çöp" masallarına da sakın kulak asma.

Kimi zaman sadece soketlerin oksitlenmesi ya da tesisatın en dandik yerinden kopması bile bu hatayı tetikler; yani her parça değişimi kesin çözüm anlamına gelmez, önce o kabloları didik didik edeceksin.

Elektronik beynin sensörden aldığı yanıltıcı sinyallerle motoru korumaya alması aslında bir kurtuluş değil, sürücüye çektirilen en büyük eziyettir; o yüzden arıza lambası yanıp sönerken aslında motor kendi kendini imha etmekten koruyordur.

Debriyajdan ayağını çekerken yaşadığın o silkeleme, motorun "ben nefessiz kaldım" deme şeklidir ve bu sinyali görmezden gelmek ileride seni yolda, o otoyolun ortasında perişan eder.

Özetle, P0087 koduyla yaşamak bir kumar gibidir; ya ilk fırsatta o yakıt hattını komple elden geçirir zırıl zırıl gezersin, ya da o arabanın kaputunu her açtığında sinirden saçını başını yolarsın.

Geri