P0030 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P0030 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Murat Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Murat Usta
Direksiyona her geçtiğimizde aracımızla sessiz bir sözleşme imzalarız; biz gaza basarız, o da kusursuz çalışır. Fakat gösterge panelinde ansızın beliren o sarı arıza lambası, o sessiz anlaşmayı tek bir hamlede yerle bir etmeye yeter. İşte tam o anda araç beyninin (ECU) dijital hafızasından süzülüp gelen P0030 kodu, aslında otomobilinizin size fısıldadığı değil, adeta çığlık attığı bir imdat çağrısıdır. Oksijen sensörünün ısıtıcı kontrol devresindeki bu aksama, motorun nefes alıp verişini doğrudan etkileyen gizli bir krizin ilk habercisidir...

Katalitik konvertörün hemen önüne konumlandırılmış Bank 1 Sensör 1 dediğimiz o minik parça, motorun içindeki yanma kalitesini ölçen en acımasız hakimdir. P0030 tam olarak bu hakimin "ben henüz ısınmadım, doğru karar veremiyorum" deme şeklidir. Oksijen sensörünün doğru değer okuyabilmesi için yüzlerce derece sıcaklığa ulaşması gerekir; ısıtıcı devre çalışmadığında ise motor zengin mi çalışıyor, fakir mi kalıyor belli olmaz. Belli olmaz çünkü... Dijital beyin körlemesine yakıt püskürtmeye başlar ve siz daha ne olduğunu anlamadan egzozdan siyah dumanlar süzülmeye başlar.

Sürücü koltuğunda otururken aracın tepkilerindeki o ufak pürüzleri hissetmemek imkansızdır. Rölantide hafif bir titreme, gaza bastığınızda o eski serilikten eser kalmaması veya depoyu her zamankinden çok daha hızlı boşaltmanız tesadüf değil. P0030 arızası varlığında otomobil kendini korumaya almak adına motoru ideal oranın dışında çalışmaya zorlar. Hem cebinizi yakan hem de sürüş keyfinizi sıfırlayan bu durum, çözülmediği her kilometre daha büyük masrafların kapısını aralar.

Servise gittiğinizde ustaların direkt sensör değişimine yönelmesi sizi yanıltmasın. Sorun her zaman pahalı bir sensör arızasından kaynaklanmaz; bazen basit bir oksitlenmiş soket, kopuk bir kablo ya da atmış bir sigorta tüm bu patırtının yegane sebebidir. Kablo demetlerini kontrol etmeden, voltaj ölçümü yapmadan pat diye sensörü değiştirmek paranızı sokağa atmaktan farksızdır. Önce tesisat, sonra soketler, en son sensör... Sıralamayı şaşırırsanız gereksiz yere yedek parça koleksiyonu yaparsınız.

Emisyon muayenesinden kalmanın en kestirme yollarından biridir bu arıza kodu. Sırf ısınamadığı için görevini yapamayan bir sensör yüzünden egzozdan çıkan gazların değerleri tavan yapar, doğayı kirlettiğiniz yetmezmiş gibi muayene istasyonundan boynunuz bükük dönersiniz. Küçük bir elektrik aksaklığının, koca bir otomobili trafikten men edilme noktasına getirmesi şaşırtıcı değil mi?

Motorunuzu ve bütçenizi gerçekten korumak istiyorsanız, gösterge panelindeki o uyarıyı gürültülü bir radyo müziğiyle bastırmaya çalışmayın. Aracın kalbinde başlayan bir ritim bozukluğu, müdahale edilmediğinde katalitik konvertörü eritecek kadar ileri gidebilir. Unutmayın; otomobiller konuşamaz ama verdikleri arıza kodlarıyla bize tam olarak nerenin acıdığını söylerler.

Geri