Orijinal Fren Hidroliği mi Muadil mi?

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta

Yıllar önce o virajı dönerken fren pedalının birden boşluğa düşmesiyle yaşadığım o buz kesen anı hâlâ unutamıyorum; insan debeleniyor, direksiyona sarılıyor ama asıl mesele o anın altındaki görünmez sıvıda bitiyor. Servislerin ustaları yedek parça masasına çayını bırakıp "Orijinalden şaşma abi" derken kulağa biraz pazarlama taktiği gibi geliyor değil mi? Tabii ki piyasada üç harfli markaların kutularında satılan muadil hidrolikler de boşuna üretilmedi, üzerlerindeki DOT 4 veya DOT 5.1 normları kâğıt üstünde orijinalin aynısı olduğunu söylüyor zaten.

Kaynama noktası denen o lanet fizik kuralı işin rengini tamamen değiştiriyor işte; orijinal sıvı sıkıştırma altında binlerce kilometre boyunca viskozitesini korurken, ucuz muadiller bir süre sonra içerideki nemi sünger gibi çekip pedalda o pamuksu hissi yaratmaya başlıyor. Kutu arkasındaki teknik verilere bakıyorsun, glikol bazlı sıvının kaynama derecesi aynı yazıyor ama iş otoyolda 120 ile giderken ani frene basmaya gelince laboratuvar ile asfalt arasındaki o acı gerçek yüzüne çarpıyor. Acaba diyorum, o teneke kutunun fiyat etiketindeki üç beş kuruşluk fark gerçekten insan hayatından daha mı kıymetli?

Sanayide dükkanın tozlu köşesinde çıraklık yapmış herkes bilir ki fren sistemi asla tolere etmez, ucuz yağ motoru belki yavaş yavaş aşındırır ama fren hidroliği dediğin şey bir anda pes ederse gerisi sadece kaderine razı olmaktır. Muadil ürünlerin içinde kullanılan katkı maddelerinin kauçuk hortumları ve keçeleri zamanla nasıl kemirdiğini kendi gözlerimle gördüm; orijinal fren hidroliği ise sistemin içindeki metal ve lastik aksamla adeta evlenmiş gibi uyum içinde çalışıyor. Tabii ki her pahalı parça altın değerinde değil ama iş fren gibi hayati bir hidrolik devreye gelince insan ince eleyip sık dokumaktan başka çare bulamıyor...

Peki cüzdan ile vicdan arasında sıkışıp kalan o sürücü ne yapacak şimdi, paraya kıyıp yetkili servisin koyduğu o orijinal bidona servet mi ödeyecek yoksa internetten bulduğu muadili mahalle tamircisine güvenip sipariş mi edecek? Aslında mesele sadece marka fanatikliği değil, tamamen malzemenin ham maddesindeki saflık derecesi ve zamanla ısıya karşı verdiği dirençle alakalı bir güven meselesi. Sonuçta o pedalın arkasında senin, benim, çoluğumuzun çocuğumuzun hayatı var; o yüzden fren hidroliği değiştirirken iki kere düşünmek, eskiye değil bilimin ve tecrübenin gösterdiği yola sapmak en akıllıcası...

Geri