Opel Fren Diski Arızaları

Opel Fren Diski Arızaları

Kerim Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kerim Usta
Opel garajlarının serin betonunda, liftin altında kaç kez sabaha kadar tork anahtarı sıktım bilmiyorum; sanırım insan arabasıyla konuşmayı en çok bu metal parçalarla baş başa kaldığında öğreniyor...

Yılların getirdiği o pas kokulu tecrübe bana gösterdi ki, Alman mühendisliği ne kadar kusursuz tasarlanırsa tasarlansın, bizim bu yolların köstebek yuvasını andıran çukurları karşısında ilk havlu atan parça hep o demir diskler oluyor.

Direksiyonu hafifçe yokluyorum bazen otoyola çıktığımda, hız saatte doksanı bulur bulmaz ellerimde garip bir karıncalanma, sağa sola kaçışan sinsi bir titreme başlıyorsa... evet, o diskler artık "ben yoruldum" sinyalini çoktan vermiştir aslında.

Metal dediğin şey narin bir kuş gibidir aslında, ani bir su birikintisi, kızgın balatanın üzerine düşen o buz gibi yağmur damlası... hepsi malzemenin moleküler yapısını bozar, sonra durduk yere fren pedalının altında kalp atışı gibi pıt pıt vuran o sinir bozucu dalgalanma hissi doğar.

Servise gelen müşterilerin gözündeki o tedirginliği çok iyi bilirim, sanki araba onlara küsmüş gibi hissederler; oysa makine sadece uyarır, "beni dinle, beni hor kullanma" der durur kendi lisanınca.

Kalınlığı milimetrenin onda biri kadar incelmiş bir diski torne edip kurtarmaya çalışmak, eskilerin deyimiyle delikten deve geçirmek gibidir; o yüzden her zaman o orijinal parça kutusunun o ağır, yağlı kokusunu arar insan ellerinde.

Balata kalitesiyle disk demirinin sertliği birbirine küs olmamalı bu dünyada; biri diğerini yiyip bitirirse, sonuçta ortaya çıkan o metalik çığlık kulakları tırmalamaktan öte, hayat seyrini tehlikeye atan sessiz bir kuyuya dönüşür.

Aracın ağırlık merkezi, ön takımın o yorgun burçları, fren hidroliğinin içindeki nem oranı... hepsi bir yapbozun parçası gibi birbirine bağlıyken, sadece diski değiştirmekle işin biteceğini sanmak büyük bir yanılgıdan ibaret...

Kimi zaman sadece bir balata değişimiyle geçiştirilebilecek o hafif sürtme sesleri, kulak ardı edile edile diskin yüzeyini derin yaralara çevirir ve o demir artık geri dönülmez bir yola girer.

Yıllar yılı elime aldığım her sökük parçada şunu gördüm; otomobil insan gibidir, ona nasıl davranırsan yola o yüzle çıkar, fren diskine hor bakan sürücü aslında kendi kaderine de sırtını dönmüştür bir nevi...

Geri