Fren Hortumu Hidroliği Kaçırıyor Neden?

Fren Hortumu Hidroliği Kaçırıyor Neden?

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Senelerce otomotiv sayfalarında haber kovalarken, sanayide ustaların yanında dirsek çürütürken öğrendiğim en temel şey şuydu: Fren sistemi şakaya gelmez, hele o incecik fren hortumlarının içinden geçen basınçlı sıvı hiç gelmez. Geçen gün kendi arabamın altına eğilmiş bakarken birden o tanıdık nemliliği gördüm; jantın hemen arkasından sızan bir damla hidrolik, insanın canını sıkmaya yetiyor da artıyor bile. Fren pedalına her bastığınızda sistemde devasa bir hidrolik basıncı oluşur ve bu basınç, metal borulardan geçip tekerleklere ulaşırken o esnek kauçuk hortumlardan süzülür. Zamanla o kauçuk malzeme sıcaktan, soğuktan, yoldan fırlayan taşlardan ve en önemlisi de sürekli bükülüp açılmaktan yorulur, kılcal çatlaklar vermeye başlar. Çatlağı fark ettiğiniz an iş işten geçmiş olabilir; hidrolik o minik aralıktan usulca sızar, pedaldaki o sertlik bir anda pamuk gibi yumuşayıp hissizleşir...

Peki, bu hortumlar durup dururken mi deforme olur yoksa biz mi farkında olmadan onları yıpratıyoruz? direksiyonu tam tur kırıp park ederken o hortumun ne kadar gerildiğini hiç düşündünüz mü, ya da kışın yollara dökülen kimyasal tuzların o kauçuk dokuyu nasıl içten içe kemirdiğini? Bazen de sebep tamamen yanlış montajdır; önceki bakımda usta hortumu hafifçe burkarak sıktıysa, o burkulma noktası hidroliğin yüksek basıncı altında adeta bir patlama noktasına dönüşür. Hortumun dış yüzeyi sapasağlam görünse bile iç katmanları parçalanmış olabilir ve bu da hidroliğin hortumun rekor birleşim yerlerinden dışarı kusmasına yol açar. Bir bakmışsınız garajın zemininde hafif tatlımsı, yağlı bir sıvı birikmiş; işte o sıvı sizin durma garantiniz olan hidrolikten başkası değildir.

Aracın altındaki o minik sızıntıyı ciddiye almayıp yola devam etmek, fren hidroliği haznesindeki seviyenin giderek düşmesi ve en kritik virajda pedalla baş başa kalmak demektir ki bunu kimse tecrübe etmek istemez. Kendim de zamanında sırf "biraz daha gider bu" deyip ertelediğim minik bir hidrolik kaçağının, uzun yolda nasıl bir gerilime dönüştüğünü bizzat yaşadığım için söylüyorum. Sızıntı baş gösterdiğinde yapılacak tek mantıklı şey, o hortumu yamamaya veya geçici çözümlerle kurtarmaya çalışmadan doğrudan yenisiyle değiştirmektir. Yedek parça alırken ucuzuna kaçmak, fren gibi bir sistemde kendi güvenliğinizden çalmaktan farksızdır; kaliteli, basınca dayanıklı Orijinal veya muadili iyi bir hortum taktırıp ardından sistemin havasını güzelce aldırmalısınız. Sanayiye yolunuz düştüğünde lifte kaldırılan arabanızın altına şöyle bir göz atın, hortumlarda ıslaklık, çatlama veya balon yapma var mı diye parmağınızla hafifçe kontrol edin; inanın bana, bu ufak alışkanlık sizi çok büyük dertlerden kurtarır.

Geri