EGR Valfi Arızalarında Erken Teşhis Yöntemleri

EGR Valfi Arızalarında Erken Teşhis Yöntemleri

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Motor kaputunun altında biriken o sessiz karbon yükü, bugüne kadar gördüğüm en sinsi mekanik felakettir ve ben bunu ilk kez yıllar önce sökülen bir manifoltta parmaklarımla hissettiğimde anladım.

Ekszoz gazı devridaim valfi denilen o küçük parça tıkanmaya başladığında, motorun nefesi kesilir ve bunu ruhsat sahibine ilk anlatan genellikle hafif sarsıntılı rölanti devridir.

Neden herkes gösterge panelindeki arıza lambasını bekler ki?

Erken teşhis dediğimiz şey usta tezgahına düşmeden önceki o kritik eşiktir; ya gaz pedalındaki hafif kararsızlığı sezersiniz ya da egzozdan yayılan o yabancı kokuyu...

Kimi zaman sabah ilk marşta motordan gelen o alışılagelmişin dışındaki boğuk ses, valfin açık kaldığının ya da kurumla kaplandığının en net itirafıdır.

Zamanla motorun içine işleyen bu kronik tıkanıklığı önlemek için kimi sürücüler yüksek devirli sürüşü savunur, kimi ise tamamen sökülüp temizlenmesini şart koşar...

Aslında yapılması gereken en akıllıca hamle, o ilk tekleme anında gaza basıp geçiştirmek yerine kaputu açıp motorun sesini dinlemektir.

Yakıt tüketimindeki o ani ve mantıksız artış, siz farkına varmadan EGR sisteminin sıkışmaya başladığının matematiksel kanıtıdır, inanın bana.

Hangi usta size bu arızanın sadece yazılım güncellemesiyle tamamen biteceğini söylerse ona inanmayın, çünkü kurum kendi elleriyle kazınmadıkça o motor asla tam anlamıyla rahat bir nefes alamaz.

Direksiyona geçtiğinizde hissettiğiniz o ani çekiş düşüklüğü var ya... İşte o, valfin artık görevini yapamadığının ve içerideki dengenin bozulduğunun en somut göstergesidir.

Geri