DSG Şanzıman Isınıyor

DSG Şanzıman Isınıyor

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Yoğun şehir trafiğinde dur-kalk yaparken ekranda o meşhur uyarı belirdiğinde insanın yüreği şöyle bir ağzına geliyor, değil mi? "DSG Şanzıman Isınıyor" yazısını ilk gördüğüm günü dün gibi hatırlıyorum; köprü trafiğinin tam ortasında, sıcağın altında yapakalnız kalmış gibi hissetmiştim. Aslında bu durum şanzımanın kendini koruma dürtüsünden başka bir şey değil; mekanizma diyor ki bana biraz müsaade et, fazla yüklendin...

Sürücülerin çoğu bu uyarıyı aldığında şanzımanın tamamen bozulduğunu sanıp panikliyor. Oysa sistem sadece aşırı ısınan kavrama plakalarını korumaya alıyor, bir nevi sigorta attırıyor. Kendi kendini imha etmesin diye geçici olarak kapatıyor sistemi, yani aslında araba sizin cebinizi düşünüyor o an...

Neden ısınır peki bu meret, durduk yere mi alev alıyor bu balatalar? Ayak frendeyken aracın milim milim ilerlemeye çalışması, o çift kavramanın sürekli sürtünmesi demek. Yokuş yukarı trafikte yarım debriyajda kalmış eski bir manuel araç düşünün; işte DSG o an arkada tam olarak bu hamallığı yapıyor.

Manuel moda geçip vitesi bire sabitlemek çoğu zaman hayat kurtarır, bunu bir alışkanlık haline getirmek lazım. Otomatik modda kalındığında şanzıman sürekli bir ile iki arasında kararsız kalıp mekik dokuyor. Birinci viteste kalmak, kavramanın üzerindeki o gereksiz yükü ve sürtünmeyi anında kesip atıyor...

Işıklarda veya duraklamalarda aracı 'D' konumunda tutup frene hafifçe basmak da o ısıyı içten içe tırmandırıyor. Fren pedalına tam ve kararlı basmadığınızda kavrama ayrılmıyor, motorla şanzıman mücadele etmeye devam ediyor. Bırakın araç tam dursun, ayağınızı frene iyice gömün ki sistem boşa geçebilsin.

Aşırı ısınma uyarısı ekrana düştüğünde yapılacak en mantıklı şey aracı güvenli bir yere çekip rölantide bekletmek. Kontağı hemen kapatmak yapılan en büyük hatalardan biri... Motor çalışmalı ki soğutma sıvısı ve yağ sirkülasyonu devam etsin, mekanizma kendi kendine nefes alsın.

İki dakika sabredip kenarda beklemek var, bir de servise çekiciyle gidip o devasa faturayla yüzleşmek var... Tercih tamamen sürüş alışkanlıklarımızda gizli aslında. Şanzımanın dilinden anladığınızda, onun bir robot değil de hassas bir mekanizma olduğunu kabul ettiğinizde bu uyarılar zaten hayatınızdan çıkıp gidiyor.

Geri