C0023 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

C0023 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Emre Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Emre Usta
Sanayiye her giden sürücünün kabusu ODB-II tarayıcısında beliren o soğuk harf ve rakam kombinasyonlarıdır; C0023 da işte o can sıkan, doğrudan fren sisteminizin kalbine dokunan belalardan biri. Fren pedal konum sensörünün devresinde bir saçmalık var demektir bu. Amperaj tutmuyordur, voltaj düşmüştür ya da sinyal bir yerlerde kopup gidiyordur. Bilgisayar fren pedalına basıp basmadığınızı anlayamadığı an panikler. Panikleyen beyin ne yapar peki? ABS ve ESP sistemlerini devre dışı bırakır, sizi o çok güvendiğiniz elektronik meleklerinizden mahrum edip cadde ortasında çırılçıplak bırakır...

Elinize anahtarı alıp kafanıza göre parçayı değiştirmeye kalkışmak yapacağınız en büyük amatörlük olur. Fren pedal sensörü dediğimiz illet, sadece yerinden çıkarılıp yenisi takılacak basit bir plastik parçadan ibaret değil. Kablo demetinde tek bir korozyon, şaside ufak bir temassızlık bile o kodu ekrana çakmaya yeter. Çok gördüm, sırf bu kod yüzünden binlerce lira harcayıp sensör değiştiren ama sorunu aslında 50 liralık deforme olmuş bir kabloda olanları. Sistemdeki voltaj dalgalanmalarını osiloskopla ölçmeden, sinyal hattını adamakıllı takip etmeden parça siparişi veriyorsanız paranızı çöpe atıyorsunuz demektir.

Sürüş güvenliği taviz kabul etmez, bu kod ekranda yanarken "nasıl olsa araba duruyor" deyip yola devam etmek tam anlamıyla bir kumar. Yarın yağmurlu bir günde, aniden önünüze fırlayan bir araca çarpmamak için frene köküne kadar bastığınızda o ABS devreye girmediğinde anlayacaksınız durumun ciddiyetini. Pedal hissiniz değişebilir, fren lambalarınız arkadaki sürücülere arkada hiçbir şey olmuyormuş gibi karanlık görünebilir. Bazen hiç yanmaz o lambalar, bazen de sürekli yanık kalır ki bu da arkadan birinin size geçirme riskini katlayarak artırır. Fren lambası yanmayan bir arabayla trafikte dolaşmak... Bile bile lades derler buna.

Teşhis aşamasında ustanızın tepesinde dikilin ve o multimeter cihazını kablo soketlerine gerçekten bağlayıp bağlamadığına gözlerinizle bakın. Kablo tesisatındaki ezilmeler, pedal mekanizmasının etrafına sıkışmış saçma sapan paspas parçaları veya sensör yuvasındaki fiziksel kaymalar ilk bakılacak yerlerdir. Eğer sinyal temiz geliyorsa ve kablolarda sorun yoksa ancak o zaman sensörün kendisini veya gövde kontrol modülünü (BCM) suçlama hakkınız doğar. Adım adım gitmeyen, ezbere iş yapan tamirciye arabanızı teslim etmeyin. Kalibre edilmemiş yeni bir sensörün de size hiçbir faydası olmayacağını aklınızın bir köşesine kazıyın.

Yılların tecrübesiyle söylüyorum; bu arıza kodu genellikle elektronik aksamın size "beni temizle ve kontrol et" deme şeklidir. Arızayı sildirip dükkandan çıkmak çözümlerin en sahtesidir, o ışık üç kilometre sonra tekrar suratınıza patlar. İşin özü basit, veriyi doğru okuyan bir cihaz, dürüst bir Usta ve sağlam bir kablo kontrolü. Gerisi teferruat.

Geri