Audi Fren Pedalı Sertleşmesi

Audi Fren Pedalı Sertleşmesi

Mustafa Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mustafa Usta
O direksiyona her oturuşumuzda aslında makinelere duyduğumuz o sessiz güveni tazeleriz ama bazen metal parçasının altındaki o sevimli lüks bir anda inatçı bir taşa dönüşüverir; işte o an insanın aklından bin türlü soru geçer, acaba balatalar mı bitti yoksa daha büyük bir masrafın eşiğinde miyiz diye düşünmeden edemez insan.

Sabahın o serin saatlerinde garajdan çıkarken ayağınızı frene attığınızda aldığınız o tahta gibi sert tepki aslında arabanın size sessizce fısıldadığı bir yardım çağrısıdır, hele ki o servo desteğin birdenbire devre dışı kalması insanı anlık bir panikle baş başa bırakır.

Vakum pompası denen o küçük ama marifetli parça zamanla yorulur, görevini yapamaz hale gelir ve siz pedala bastığınızda o hidrolik gücü arkasında bulamazsınız, sanki fren değil de doğrudan yere basıyormuşsunuz gibi garip bir direnç karşılar ayağınızı.

Belki de fren hidrolik sıvısının ömrü çoktan dolmuştur, kim bilir en son ne zaman değiştirdiniz o bal rengi sıvıyı ki içinde biriken nem zamanla sistemi içten içe çürütür ve pedalı taş gibi yapar, bazen en basit detaylar en büyük baş ağrılarını doğurur hayatta.

Yolda akıp giderken bir anda pedalın o pamuk gibi yumuşaklığının kaybolup gitmesi insanın içini kemiren bir huzursuzluk yaratır, neyse ki bu durum çözümsüz değil ama ustaya gitmeden önce biraz kulak kabartmakta fayda var motorun çıkardığı o hafif sese.

Kimi zaman fren sistemindeki küçük bir hortum çatlağı tüm dengeyi altüst etmeye yeter de artar bile, o yüzden kaputu açıp şöyle bir göz gezdirmek bazen binlerce liralık masraftan kurtarır insanı... kim bilir belki de sadece yerinden çıkmış basit bir contadır mesele.

Sertleşen bir fren pedalıyla inatlaşmak asla doğru bir hareket değildir, çünkü o pedal size "ben yoruldum" diyorsa mutlaka bir kulak vermek gerekir, trafikte o tonlarca demir yığınını durduran tek şeyin o küçük balata ve hidrolik ikilisi olduğunu unutmamalı.

Geri