ABS Sistemi Hava Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

ABS Sistemi Hava Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Emre Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Emre Usta
Fren pedalına bastığınızda o ayağınızın altına gelen süngerimsi his var ya, işte o sürücünün rüyasına giren en büyük kabustur. Sistemdeki ufak bir hava kabarcığı, hidrolik basıncını doğrudan yutar ve sizi durdurması gereken o devasa kütle bir anda kontrolünüzden çıkar.

Kaliplerin üzerindeki nipellerden hidrolik akıtarak bu işi çözdüğünüzü sanırsınız ama ABS modülünün içine sıkışan o minik hava orada öylece bekler. Eskiler "pompala bırak" derdi, hidrolik tamircileri atölyede sabahlardı; oysa elektronik valfler açılmadan o hidrolik bloğundaki hapsolmuş hava asla dışarı çıkmaz.

Diagnostik cihazı bağlayıp modül valflerini tetiklemek lazım, yoksa manuel yöntem sadece borulardaki havayı alır. Cihaz tık tık ses çıkarırken içerideki solenoidler titrer ve yılların birikimi o kirli, havalı hidrolik dışarı fırlamaya başlar.

DOT 4 veya DOT 5.1 fark eder mi sanıyorsunuz? Hidrolik dediğiniz malzeme havadaki nemi çeker de kolların arasından kayıp gider, kaynattığınızda fren şişer kalır. Kutuyu açtığınız an tüketmeniz gerekir, havayla temas eden o sıvı artık ömrünü tamamlamıştır çünkü.

Tornavidayı eline alıp "ben bu işi çözerim" diyenlerin kulakları çınlasın, hidrolik boyaya bir damla damlasın da görün esnafın tepkisini. Boyayı söker atar o sıvı, kaportaya düşman gibidir; tazyikli suyla hemen yıkamazsanız o vernik kurur kalır, usta da arkanızdan söylenir durur.

Tarihsel süreçte karbüratörlü araçlardan elektronik fren dağılımına geçtiğimiz günleri hatırlıyorum da, fren yapmak artık sadece balatayı diske sıkıştırmak değilmiş meğer. Yazılımla hidrolik bas気が (basıncı) el ele veriyor, tekerlek kilitlenmesin diye saniyede yirmi kez binen o hidrolik yükü başka nasıl taşınır ki?

Hazneye yeni hidrolik eklerken sakın ola dibini sıyırmayın, o tortular ana merkezin içini çizer de masrafı katlar. Şeffaf bir hortum takın o nikelajlı nipellere, akan sıvının içindeki baloncuklar tamamen kaybolana kadar o pedala basmaya devam edin, başka türlüsü yalandır.

Geri